Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Alle categorieën
Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
“Zelluf doen!” Een baby van 10 maanden zal dit nog niet kunnen zeggen, maar in hun gedrag zal je het zeker wel kunnen merken: ze willen heel graag alles zelf doen. Dat is niet altijd handig voor de ouders, maar voor de ontwikkeling wel goed. Let goed op je kindje en waar zijn interesses liggen. Zelf eten? Omarm de troep die dit oplevert, en probeer je te focussen op de voordelen die het oplevert als je kindje eenmaal goed zelf kan eten. Wil je kindje zichzelf graag aankleden? Zonder hulp zal dit nog niet gaan, maar wat je wel kunt doen is je kindje voor een spiegel zetten, zodat hij of zij zichzelf kan bekijken tijdens het aankleden. Wat ze wel zelf kunnen doen (bijvoorbeeld helpen door het steken van een arm of been door een mouw of pijp), kan je ze zelf laten doen. Ook 'helpen' in de huishouding vinden veel kinderen leuk. Denk aan:
Het wordt steeds belangrijker om je kindje goed in de gaten te houden. Baby’s kennen nog geen gevaar, maar als ze zich eenmaal kunnen optrekken en kunnen kruipen, kunnen ze echt veel plekken bereiken met die kleine handjes. Ook kan er op deze leeftijd frustratie opkomen bij je kindje wanneer hem iets niet lukt. Ze willen dus graag alles zelf doen, maar kunnen gewoonweg niet alles door hun beperkte motoriek, kracht of lengte. Dit kan ze enorm frustreren. Ook kan het voelen alsof je continu bezig bent met dingen afpakken en “nee” zeggen. Het opvoeden is begonnen. Probeer het niet te zien als tegendraads of vervelend gedrag, je kindje is aan het onderzoeken! Dit is een belangrijk onderdeel van het leren, ook al is het voor de ouders niet per se ideaal. Natuurlijk mogen of kunnen sommige dingen gewoonweg niet, en dat kan je baby zeker leren op dit moment. Maar het is voor de sfeer in huis en uiteindelijk voor iedereen leuker als jij zelf niet het gevoel hebt continu te moeten verbieden en je baby niet het gevoel krijgt dat hij of zij niks mag, waardoor wederzijdse frustratie zal ontstaan. Dat is voor niemand leuk. Zet gevaarlijke dingen of dingen die kapot kunnen buiten bereik, en laat je baby verder zo veel mogelijk zijn gang gaan met experimenteren en zelf beslissingen nemen. Probeer hem af te leiden met iets anders interessants waar hij wel mee mag spelen en probeer begripvol te zijn wanneer hij toch gefrustreerd raakt. Bewaak hierin wel je eigen grenzen.
Op deze leeftijd kan je kindje dingen bewust gaan doen, als ze weten dat het niet mag. Dan kan je het gevoel krijgen dat ze stout zijn of je aan het uitproberen zijn. Geef je grenzen aan en laat daar niet overheen gaan, maar probeer begripvol en liefdevol te blijven terwijl je dit doet. Begrijp dat je kindje echt teleurgesteld kan zijn wanneer hij iets heel graag wilt hebben of doen, en dat niet mag. Deze emoties kan hij op deze leeftijd nog niet reguleren, dus dat uit zich waarschijnlijk in hard huilen of boos worden. Troost je kindje, dit is niet hetzelfde als “toegeven”. Toegeven wil zeggen dat je je kindje toch geeft wat het wilt, in plaats van je grens te bewaken. Troosten bij teleurstelling laat je kindje zien dat deze emoties er ook mogen zijn, en dat het weer over gaat en bovendien: dat jij nog steeds van hem houdt, ook al wordt hij boos of verdrietig. Als je kindje luistert naar je grenzen of iets anders goed doet, prijs hem enthousiast. Positieve aandacht werkt nog altijd als een enorm sterke motivator om iets wel of juist niet te doen.
Boekjes zijn enorm intrigerend voor kindjes van deze leeftijd. Ze zullen er zelf in bladeren en hardop vertellen wat ze zien, in hun eigen brabbeltaaltje uiteraard. Hij wijst naar de plaatjes in het boekje en bij sommige kindjes kan je herkennen dat ze jou napraten zoals jij het boekje voorleest. Zo kunnen ze per pagina afwisselen in toonhoogte en zinsopbouw, omdat ze jou dat altijd horen doen.
Verder kunnen de meeste kindjes op deze leeftijd goed en soepel kruipen. Sommigen lopen ook aan de hand al stukken mee. Ook kan je je kindje leren om achterstevoren op de buik, met de voeten eerst, van een stoel of de bank te glijden. Een belangrijke vaardigheid, want dit scheelt een boel valpartijen wanneer je kindje groot genoeg is om zelf op de bank of stoel te klimmen. Ook trapklimmen zou je kindje nu kunnen leren, probeer het eens uit of hij of zij het al kan!
Hoewel je kindje officieel nog een baby is, zie je dat er niet meer aan af. Het hele babyachtige is er echt al wel een tijdje af. Over een maand wordt je kindje 1 jaar! Kan je baby al lopen? Sommige kindjes leren vlak voor hun eerste verjaardag al lopen, maar de meeste leren dit tussen de 13 en 16 maanden, dus geen paniek als dat nog niet het geval is. Als je kindje gaat lopen, is het goed om hem zo veel mogelijk op blote voeten te laten lopen. Ze kunnen blootvoets veel beter voelen en leren evenwicht te houden, dan wanneer ze schoenen dragen met een harde zool. Als het te koud is voor blote voeten, kunnen sokjes of slofjes met antislip of schoentjes met flexibele zool ook een uitkomst zijn. Dat je kindje kan lopen, wil niet zeggen dat hij ook kan stilstaan, dat duurt vaak nog even. In het begin zal je kindje vaak zijn evenwicht verliezen en terug ploffen op de grond. Dat is normaal. Ze vinden vanzelf uit hoe ze ook stilstaand hun evenwicht kunnen houden. Dan zal je zien dat ze het lopen ook steeds vaker gaan verkiezen boven het kruipen als ze zich willen verplaatsen.
Je kindje zal rond deze leeftijd erg druk zijn met onderzoeken, experimenteren en observeren. Ontwikkelingen kunnen dan ook enorm snel gaan op dit moment. Soms lijkt het wel alsof je kindje elke dag nieuwe dingen geleerd heeft. Herhaling is heel leerzaam, zo ontdekken ze hoe de wereld in elkaar zit. Je kindje kan bijvoorbeeld eindeloos figuren in de vormenstoof doen, keer op keer opnieuw. Spelen is niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam. Ook zal het eigen willetje van je kindje steeds meer naar de voorgrond komen. Ook dit is een belangrijke ontwikkeling, maar niet altijd even gemakkelijk voor de ouders…
Het is dan ook vaak op deze leeftijd dat driftbuien ontstaan. Dat is dus niet pas als ze twee jaar worden, al zit er dan zeker een piekmoment wat betreft de driftbuien, namelijk de bekende peuterpuberteit. Je kindje merkt dat verschillende handelingen in een bepaalde volgorde kan doen, en dat deze volgorde ook kan veranderen. Ook zal hij nog altijd goed waarnemen wat anderen (zijn ouders en verzorgers, voornamelijk) doen en hoe ze dit doen. Inmiddels kan hij dus ook de keuze maken niet mee te willen werken aan de plannen van zijn ouders. Dit kan nog wel eens botsen. Het ontdekken en ontwikkelen van de eigen wil is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Hoewel het erg frustrerend kan zijn voor beide partijen, besef dat jij de volwassene bent, en dat jij dus ook degene bent dit jullie samen door de driftbui moet leiden. Probeer liefdevol en rustig te blijven, zo leer je je kindje hoe hij of zij kan omgaan met de heftige emoties die het op dat moment voelt. Ze moeten nog leren hoe hiermee om te gaan en hebben daar begeleiding bij nodig, maar kwaad met kwaad bestrijden werkt daarbij averechts. Als je toch een keer je geduld verliest, schroom niet om daarna je excuses aan te bieden tegen je kind. Hierin geef je ook een belangrijk voorbeeld aan je kindje, namelijk dat fouten maken erbij hoort en niet erg is, en dat je je excuses aanbiedt wanneer je een fout maakt waar een ander de negatieve gevolgen van heeft ondervonden. Je wilt immers dat jouw kindje dat ook zal doen als hij wat ouder is.
Je kindje zal je graag willen helpen met dingen. Als hij initiatief toont, prijs hem dan. Je kunt bijvoorbeeld vragen om hem dingen bij je te laten brengen of juist weg te leggen. De meeste kindjes vinden dat heel leuk, omdat ze het idee hebben dat zelf de keuze kunnen maken het wel of niet te doen, maar ook dat ze jou te hulp zijn.
Kan je kindje al woordjes zeggen? Vaak brabbelen kindjes van deze leeftijd er de hele dag op los, soms al afgewisseld met enkele woordjes. Veel baby’s van deze leeftijd of iets ouder vertellen hele verhalen, waarin je echt kunt onderscheiden wanneer ze een vraag stellen, een pauze laten vallen of een enthousiaste uitroep doen. Als je erop let, zal je hoogstwaarschijnlijk jezelf en je eigen manier van praten terug horen. Waarschijnlijk verwacht je kindje ook van jou een antwoord op zijn brabbelverhaal! Praat lekker veel terug, ga in op zijn verhaal en motiveer hem om verder te vertellen. Laat zien dat je hem serieus neemt en begrijpt dat hij aan het vertellen is, ook al zijn het nog geen echte woorden.
Wat speelgoed betreft zijn verhaaltjes en liedjes op dit moment enorm in trek. Een eenvoudig liedje zal je kindje keer op keer willen horen. Als je hier ook nog de bijbehorende gebaren (bijvoorbeeld van “klap eens in je handjes”) bij laat zien, kunnen ze dit nu ook leren na te doen. Zelf muziek maken vinden sommige kindjes ook enorm leuk. Hier kan je op inspelen door een muziekinstrument voor hem of haar aan te schaffen. Als je kindje al (bijna) kan lopen, is een duwkar enorm leuk speelgoed. Zorg er dan wel voor dat het een stevige duwkar is met een rem, anders kan je kindje voorovervallen wanneer ze gewicht zetten op de duwkar. Met een rem kunnen ze er gewicht op zetten en mee rond stappen, zonder dat de kar weg schiet. Zo kunnen ze ook steeds beter leren lopen. Een trekdier vinden veel kindjes vaak ook heel leuk om mee te spelen, net als een vormenstoof, zoals hierboven genoemd.
Hiep, hiep hoera, je kindje is 1 jaar! Je baby is geen baby meer, maar een dreumes. Wat gaat zo’n eerste jaar ongelofelijk snel voorbij! En toch lijkt het als de dag van gisteren dat je kindje geboren werd en je hem of haar voor het eerst vast hield. Hoe blik je terug op dit afgelopen jaar? Wat heeft je kindje allemaal geleerd? Hij is van een totaal afhankelijke pasgeboren baby naar een dreumes met een eigen wil gegaan. Misschien loopt hij zelfs al wel? Het is ongelofelijk hoe snel de ontwikkeling van een kindje gaat in het eerste levensjaar. Hopelijk heb je ervan kunnen genieten, dit eerste jaar komt nooit meer terug.
De ontwikkeling van je kindje gaat natuurlijk gewoon door na zijn eerste verjaardag. Hij zal leren lopen, op den duur zal hij steeds meer woordjes leren kennen en uiteindelijk natuurlijk volzinnen leren praten. Wat zullen er nog veel fases komen! De peuterpuberteit met de welbekende driftbuien zal nog voorbijkomen, vanaf 2 jaar zal je kindje naar de peuterspeelzaal mogen, er zal continu steeds meer interactie komen tussen jou en je kindje, naarmate hij of zij ouder wordt. Voor je het weet heb je hele gesprekjes met je kleintje. Dan kun je je haast niet meer voorstellen dat het nog niet zo heel lang geleden een pasgeboren baby was die nog echt helemaal niks zelf kon. Of kun je dat eigenlijk nu al niet meer?
Het eerste jaar is een erg belangrijk jaar voor de ontwikkeling van je kindje. Je wilt je hem of haar ondersteunen waar nodig, en een bijdrage leveren aan deze ontwikkeling. Wist je dat spelen met speelgoed ook enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van een kindje? Het motto van Lobbes is niet voor niks “Spelen, Genieten, Ontwikkelen”! Dat begint dus al in het eerste jaar. Bij Lobbes vind je allerlei speelgoed voor baby’s van 9 tot 12 maanden, namelijk hier. Van een stapelspel, blokkentoren, en trekdieren tot allerlei speelgoed met licht en geluid, zoals een telefoon of afstandsbediening, alles waar je jouw kleintje blij mee kunt maken, vind je bij Lobbes!