Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Alle categorieën
Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
De ontwikkeling van een mensje is het gehele eerste jaar afhankelijk van de rijping en ontwikkeling van de hersenen en de zenuwbannen: het zenuwstelsel. Daarom kan een baby sommige vaardigheden, zoals omrollen, kruipen of lopen, pas vanaf een bepaalde leeftijd leren, al zou je het nog zo vaak met ze oefenen voor die tijd. Een baby ontwikkelt zich op zowel lichamelijk, geestelijk en sociaal niveau. Omdat het “startpunt” van een baby qua ontwikkeling vrij laag ligt (want laten we eerlijk zijn, een pasgeboren baby is ontzettende hulpeloos en kan vrijwel niks zelf), valt het erg op wanneer er een nieuwe vaardigheid geleerd is. Soms lijkt het wel of je baby bijna dagelijks iets nieuws kan!
In grote lijnen ontwikkelen kinderen zich hetzelfde, uiteindelijk krijgen ze allemaal dezelfde vaardigheden onder de knie. Maar wanneer een kind een specifieke vaardigheid zal leren, kan flink verschillen. Dit komt omdat de interesse van jouw baby verschilt ten opzichte van een andere baby. Ja zeker, zelfs zo jong heeft jouw kindje al eigen interesses en voorkeuren! Aan de hand van zijn aanleg, voorkeur en temperament, en de gelegenheid die hem geboden wordt, maakt hij de keuzes om bijvoorbeeld eerst te gaan lopen en dan te gaan praten, of juist andersom. Begeleid je baby hierin en bied hem de gelegenheid om zijn interesses te kunnen volgen. Daarnaast zit er per kindje verschil in de snelheid van de rijping van de hersenen. Dit is dus een andere reden dat niet elke baby hetzelfde ontwikkelt.
De eerste maand zal je baby voornamelijk slapen. De meeste baby’s slapen van voeding tot voeding, zo’n 16 tot 20 uur per dag. Daarnaast ziet een pasgeboren baby nog erg weinig, waarschijnlijk zien ze maar scherp tot een afstand van ongeveer 20 centimeter. De bewegingen van de baby zijn alleen vanuit reflexen, hij beweegt niet doelbewust. Baby’s houden ook hun handjes nog gebald en hun teentjes gekromd, dit is normaal. De buigspieren staan veel meer op spanning dan de spieren die kunnen strekken, vandaar. Voor doelbewuste bewegingen, moeten de hersenen van je baby eerst nog verder gerijpt zijn. Je begrijpt, door al deze dingen is spelen er nog niet echt bij de eerste maand.
Vanaf de derde maand van het leven van je baby, kan hij ontdekken dat hij handjes heeft. Hij bestudeert ze uitvoerig, terwijl hij ze beweegt. Dit maakt het ook mogelijk dat hij speelgoed echt bewust zal proberen te pakken. Bied hem eens een vrolijk gekleurde rammelaar aan, of een knuffeltje, want felle kleuren kan hij nu ook goed zien en vindt hij bere-interessant! Je baby moet wel het speelgoed echt in zijn handje voelen, voordat hij zal proberen te pakken. Of beweeg het speelgoed in zijn blikveld heen en weer en zie hoe hij het leert volgen met zijn ogen en later ook door zijn hele hoofdje te draaien. Hij zal beginnen met geluidjes te maken, vaak een hele rits aan verschillende korte geluidjes. Doe deze geluidjes na, of doe net alsof een knuffel deze geluiden herhaalt. Je zult zien dat je baby ook tegen de knuffel zal gaan “praten” en gaan lachen. Ook al is het nog in het heel klein, het spelen kan nu echt gaan beginnen!
Het gehele eerste jaar is een erg belangrijk jaar voor de ontwikkeling van je kindje. Je wilt je hem of haar ondersteunen waar nodig, en een bijdrage leveren aan deze ontwikkeling. Wist je dat spelen met speelgoed ook enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van een kindje? Het motto van Lobbes is niet voor niks “Spelen, Genieten, Ontwikkelen”! Dat begint dus al in het eerste jaar. Bij Lobbes vind je allerlei speelgoed voor baby’s van 0 tot 3 maanden. Van bijtringen tot rammelaars en knuffeltjes, alles waar je jouw kleintje blij mee kunt maken, vind je bij Lobbes!