Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

De Nationale Voorleesdagen 2022

24 januari 2022
De Nationale Voorleesdagen komen er weer aan! Van 26 januari tot 5 februari 2022 staat alles in het teken van voorleesboeken. Dit jaar is ‘Maar eerst ving ik een monster’ uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar!
De Nationale Voorleesdagen 2022

Het blijkt dat de helft van de ouders graag meer zou willen voorlezen aan hun kind of kinderen dan dat ze nu doen. Zonde, want voorlezen heeft grote voordelen voor kinderen! Je kunt al gaan voorlezen aan baby’s wanneer ze pas 3 of 4 maanden oud zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze daar op latere leeftijd veel profijt van hebben. Wat dan de voordelen van voorlezen zijn? Onder andere deze:

  • Kinderen ontwikkelen een betere woordenschat wanneer ze vaak worden voorgelezen. Na onderzoek blijkt dat deze kinderen een veel grotere woordenschat hebben dan kinderen die niet regelmatig worden voorgelezen.
  • Door zich in een verhaal te wanen tijdens het voorlezen, komen kinderen in aanraking met gebeurtenissen die ze niet zelf hebben meegemaakt. Hierdoor groeit hun inlevingsvermogen, een fijne eigenschap waar ze baat bij hebben in de rest van hun verdere leven.
  • Voorlezen bevordert de relatie tussen ouder en kind. Het is een activiteit die je samen doet, je hebt samen plezier. Dit versterkt de emotionele band tussen jullie.
  • Kinderen die vaak voorgelezen worden, hebben de neiging zelf ook meer te gaan lezen. Ze beleven er plezier aan. En lezen zal indirect hun prestaties op school op latere leeftijd ook bevorderen!
  • Een boek lezen voor het slapengaan is een fijne toevoeging aan de bedtijdroutine ’s avonds. Ook bevordert het de slaap, waar een mobiel apparaat met blauw licht dat juist niet doet.

Kortom, genoeg redenen om vaker voor te lezen! Het blijkt dat het vaak tijdgebrek is, waardoor ouders hun kinderen niet zo vaak voorlezen als ze zouden willen. Een tip hiervoor is om het een boekje voorlezen in de avondroutine toe te voegen. Als dit eenmaal in de routine zit, is het gemakkelijker om het daadwerkelijk dagelijks te doen.

 

Vraag je je af wat dan de leukste voorleesboeken zijn? Zie je door het enorme aanbod door de bomen het bos niet meer? Dit jaar is er weer een Top 10 van voorleesboeken samengesteld voor de Nationale Voorleesdagen! De Top 10 is samengesteld door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten. Zij hebben ook het Prentenboek van het Jaar uitgeroepen, namelijk: Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

Hier volgt de Top 10 Prentenboeken:

1. Maar eerst ving ik een monster – Tjibbe Veldkamp, Kees de Boer

Afbeelding voor

Maar eerst ving ik een monster is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

2. Vos gaat een stukje rijden – Susanne Strasser

 

Afbeelding voor

Vos gaat een stukje rijden. Door kuilen, over stenen, wobbel-bobbel, nog een hobbel! En door plassen - spitter spatter spetter! Vos heeft het zo naar zijn zin, hij merkt helemaal niet dat de muis achterop springt. En de mol. En de kever... Een vrolijk voorleesverhaal voor kleine coureurs.

3. Het eiland van Olifant - Leo Timmers

Afbeelding voor

Na een storm op zee belandt Olifant op een eiland. Hij roept om hulp, en kijk, daar komt Muis al aanvaren. Olifant mag bij hem instappen, maar het bootje is veel te klein en breekt. Ook Hond en Krokodil kunnen de schipbreukelingen niet redden. Dus blijven ze allemaal op het eiland. Het wordt er heel gezellig…

4. Duizend-en-één paarse djellaba’s – Lisa Boersen, Hasna Elbaamrani

Afbeelding voor

In Duizend-en-één paarse djellaba's gaat Esmaa op vakantie naar familie in het buitenland! Pindakaas en chocopasta gaan mee heen, saffraan en oranjebloesemolie gaan mee terug. Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Ze raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder elkaar weer te vinden.

5. Hey baby, kijk! – Laura van Bouchout

Afbeelding voor

Dieren knuffelen net als wij! Prikkel je baby’s oogjes met vertederende zwart-wit prenten en knuffel mee met de dieren in dit boek. Baby’s houden van boekjes. Vooral als jij ze voorleest. Ze genieten van je stem, je schoot, je geur… Hey Baby, kijk! toont hoe grote en kleine dieren elkaar op hun heel eigen manier knuffelen. Doe mee met troostende tijgerkopjes, een strelende slurf en snoezige snoetkusjes. Hey Baby, kijk! is het eerste kartonboek van het team achter de Hey Baby-speelkalenders. En de inzet blijft dezelfde: nóg meer van elkaar genieten en naar elkaar toegroeien in die eerste intense jaren samen.

6. Heertje en meneertje – Elle van Lieshout, Erik van Os

Afbeelding voor

Wat zijn het dikke vrienden, Heertje en Meneertje. En wat zijn ze dol op bouwen! Heertje maakt een toren, Meneertje graaft een kuil. In de hoogte en in de diepte werken ze aan hun eigen huis. Op de bouwplaats drinken ze samen thee. Dan, op een dag, zijn ze klaar. Ze wonen ieder in hun ideale huis maar ze missen elkaar. Samenwonen is toch gezelliger. Maar waar? Een innemend, filosofisch en humoristisch verhaal over vriendschap.

7. De koffer – Chris Naylor-Ballesteros

Afbeelding voor

De koffer is een bijzonder prentenboek dat aan het denken zet over vreemdelingen en vluchtelingen. Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen barst van de vragen. Wat komt hij doen? Waar komt hij vandaan? En: wat zit er toch in die mysterieuze koffer? De koffer is een hartverwarmend verhaal over hoop en vriendelijkheid en de manier waarop we omgaan met mensen in nood.

8. Muk – Mark Haayema

Afbeelding voor

Muk is een dalmatiër-pup: je weet wel, zo’n gestippelde. Het liefst zou hij nog véél meer stippen hebben! Een droldwaas avontuur van Muk, een hondje om van te houden.

9. Daar ben je – Hans Hagen

Afbeelding voor

Het mooiste cadeau voor alle nieuwe baby’s is Daar ben je. 12 prenten met 12 gedichten voor de eerste 12 maanden. Dat eerste jaar staat in het teken van luiers, krampjes en knuffels. Van spelen in de box en heel veel slapen, of juist niet... Van het ene moment op het andere slaat verwondering om in wanhoop of in groot geluk. Wat verandert er veel in zo’n korte tijd – een jaar vol emoties, gevangen in een ontroerend poëzie-prentenboek.

10. De ridder zonder billen – Levina van Teunenbroek

Afbeelding voor

Er was eens een ridder zonder billen.
Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen
dat hij een prins werd en niet voor heel even,
maar voor een lang en gelukkig leven.
Een sprookjesachtige oplossing ligt voor de hand,
waardoor hij bij zijn droomprinses belandt.

Veel voorleesplezier!