Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Alle categorieën
Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Zet je artikelen op je verlanglijstje. Log in om het lijstje te bewaren of om hem door te kunnen sturen.
Een sinterklaasgedicht moet rijmen, dat is natuurlijk heel belangrijk. Maar een gedicht wordt pas echt leuk als het de ontvanger ook aan het lachen maakt! Bedenk van tevoren wat je wil vertellen over of aan de persoon voor wie je het schrijft. Is er dit jaar iets bijzonders gebeurd in zijn of haar leven? Welke hobby’s of grappige karaktertrekjes heeft hij? Probeer een verhaaltje te bedenken over deze persoon. Zet voor je begint met je sinterklaasgedicht schrijven een paar losse woorden op papier, waar je je gedicht omheen kunt verzinnen.
Een wat? Een rijmschema! In de wereld van gedichten en rijm bestaan er allerlei verschillende schema’s die aangeven welke woorden op elkaar moeten rijmen. Elk rijmschema zorgt voor een eigen ritme in het gedicht, en geeft het gedicht structuur. Als je begint met het maken van een sinterklaasgedicht, kan zo’n schema ook enorm helpen. Het meest gebruikte rijmschema voor sinterklasgedichten is AABB. Deze is ook het makkelijkst. In dit schema rijmen er steeds 2 zinnen na elkaar. We laten het zien:
De goede Sint is weer in ’t land (A)
Maar help, er is iets aan de hand (A)
Waar is het lijstje van Nicole gebleven? (B)
De Sint weet niet wat hij haar moet geven (B)
Chocolade, snoep of marsepein? (C)
Of een fopcadeautje, voor de gein? (C)
Hij kocht iets, zomaar zelf bedacht (D)
En dit cadeau had je vast niet verwacht (D)
Waarom zelf je brein breken over rijmende woorden, als er handige tools voor bestaan? Gebruik een online rijmwoordenboek voor inspiratie. Experimenteer met verschillende woorden en kijk waar de suggesties voor rijmwoorden je gedicht naartoe leiden.
Sinterklaas zat eens te denken, wat hij Pietje dit jaar moest schenken… Het kan best moeilijk zijn om zelf een sinterklaasgedicht te schrijven, zeker als je schrijven niet leuk vindt. Maar een gedicht dat duidelijk kant-en-klaar van internet gehaald is, is niet leuk om te krijgen. Je gedicht hoeft echt niet heel goed te zijn, om toch bijzonder te zijn. Het belangrijkste is dat je er moeite in hebt gestopt en dat de persoon die hem ontvangt zichzelf erin herkent. Bij de meeste gedichtengenerators kun je maar een paar dingen opgeven voor het gedicht: naam, cadeau en 1 of 2 andere dingen. Dat is niet voldoende om een persoonlijk sinterklaasgedicht te maken.
Heb je inspiratie nodig, dan zou je eens kunnen experimenteren met AI. Een tool zoals ChatGTP kan je op weg helpen met gedicht, zolang je het genoeg informatie geeft. Denk aan: naam, hobbies, eigenschappen, huisdieren, enzovoorts. Benoem in je opdracht ook specifiek dat het moet rijmen en welk rijmschema gebruikt moet worden. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter. Zorg er wel voor dat je daarna zelf nog eens kritisch naar het gedicht kijkt: AI kent de persoon in kwestie niet en kan bovendien heel anders klinken dan jijzelf zou doen.
Dit vinden veel mensen best moeilijk bij het schrijven van een sinterklaasgedicht. Maar laat het niet op 4 december aankomen om je gedicht te maken: inspiratie kun je niet afdwingen. Begin al een paar weken van tevoren. Al zet je nog maar een paar woorden op papier, je hebt dan in ieder geval een beginpunt waar je later makkelijk mee verder kunt. Ook kun je in de weken vóór het sinterklaasfeest vast gaan nadenken over welke onderwerpen passen bij de persoon voor wie je het sinterklaasgedicht moet maken. Schrijf je het voor iemand die je veel ziet, zoals een klasgenoot of familielid? Let dan eens extra goed op bij de dingen die hij of zij vertelt en onthoud deze om te gebruiken in je gedicht.
Samengevat: als je een sinterklaasgedicht gaat maken is het verstandig om op tijd te beginnen. Verzamel alvast wat onderwerpen over de persoon voor wie je het gedicht schrijft. Zet dit in een paar woorden op papier, en probeer daar vervolgens een verhaaltje rond te verzinnen. Aan de hand van een rijmschema kun je vervolgens de juiste woorden zoeken om het verhaaltje te vertellen. Moeite met rijmen? Gebruik dan een online rijmwoordenboek voor inspiratie.